|
Профессия калькулятора
Чем занимается Калькулятор? На основі рецептур, закупівельних цін і торгових націнок розраховує вартість продукції, що реалізується в організаціях громадського харчування. За заявками шеф-кухаря визначає кількість продуктів, необхідних для приготування різних страв, напівфабрикатів, кондитерських виробів і напоїв. Потім отримані дані вносяться в спеціальні калькуляційні картки, які реєструються за встановленою формою і оновлюються по мірі зміни ринкових та відпускних цін. Крім того, калькулятор веде оперативний облік приготованої для продажу продукції, виписує ярлики цін матеріально відповідальним особам, бере участь у складанні меню та винної карти, в інвентаризації товарно-матеріальних цінностей.
Специфика профессии калькулятора:
Необхідно знати правила користування збірниками рецептів страв і кулінарних виробів, норми розкладки готової продукції, правила освіти торгових націнок, особливості виходу готових продуктів при холодної та теплової обробки м'яса, риби, овочів, фруктів і напоїв різних сортів і видів. Калькулятор повинен виконувати свої службові обов'язки в суворій відповідності з положеннями, інструкціями, рекомендаціями та іншими документами, що визначають порядок реалізації готової продукції в організаціях громадського харчування. Калькуляторами працюють переважно жінки.
Где работает Калькулятор:
Ресторани, кафе, бари, їдальні, буфети, кулінарії.
Личные качества:
- Інтерес до кулінарії,
- Схильність до ведення розрахунків та облікової документації,
- Акуратність,
- Пунктуальність.
Сколько получает Калькулятор?
$300-700 і більше
Как стать калькулятором?
Професійні курси: "Технолог-калькулятор", "Бухгалтер-калькулятор".
Самые реальные требования к профессии калькулятора описаны в должностных инструкциях компаний Украины:
Должностная инструкция калькулятора (рус.)
Должностная инструкция калькулятора (в предприятиях торговли и заведениях питания) (укр.)
|
|